середу, 11 травня 2011 р.

Херсон – місто корабелів, Херсон – місто моряків, Херсон – місто секситської реклами

Херсонщина славиться на всю Україну та поза її межами багатьма речами. Так, Херсонщина – це кавуновий край, край морських курортів, Херсон – це місто корабелів.
Але є й слава, краще б якої не було. Сумна слава. Адже Херсон – це місто сексистської реклами. На будь-якому семінарі, конференції, присвяченій питанням сексизму, обов’язково згадується наше місто: «А от у Херсоні є такий приклад сексистської реклами….»
Нажаль, наше місто просто майорить рекламними щитами з оголеними жінками. Тільки на площі Перемоги я нарахувала три таких «зразки рекламної творчості». Не менше їх і на інших вулицях. Їх так багато, що ми просто не звертаємо на них увагу. «Примелькалось».
От лише один приклад херсонської реклами, який відомий в усій Україні, і є, певною мірою, хрестоматійним.


Рекламується, що би ви думали – морозиво. Продукт, який полюбляють і чоловіки, і жінки, і діти. Але чому? Чому виробник рекламної продукції пропонує нам – споживачам облизати чи то морозиво на голові жінки, чи то саму жінку? Повторюю споживачами морозива є і чоловіки, і жінки, і діти. До якої дії закликає виробник реклами споживачів?
А коли запитували рекламістів, навіщо ви виробляєте такі зразки реклами, лунає відповідь: «А ми тут не причому. Ми готуємо 5-6 різних зразків, а замовник обирає той, що ви бачите».
Як ж ми «пересічні жителі Херсона» можемо вплинути на цю ганебну ситуацію? По-перше, перестати мирится з цими зображеннями навколо нас.
По-друге, звертатися якомога частіше зі скаргами до замовників реклами (у будь-якому вигляді – письмовому, телефонному, усному), що певне зображення є образливим, принизливим для людської гідності, дискримінаційним щодо осіб певної статі. Як правило, їх реквізити розміщенні на самому рекламному щиті.
По-третє, необхідно звертатися з письмовими скаргами до обласного управління захисту прав споживачів (73000, м. Херсон, вул. Белінського, 15).
Чим більше таких скарг, тим більший громадський тиск і, відповідно, реакція посадовців.

7 коментарів:

  1. постараюсь фоткать для тебя сексистсткие бигборды.
    навскидку знаю три

    ВідповістиВидалити
  2. Оля, подскажите, пожалуйста, может есть какой-то типовой бланк такого заявления, я бы с радостью его заполнила и не поленилась относить хотя бы раз в месяц

    ВідповістиВидалити
  3. Люда, спасибо за предложение. Будем пополнять коллекцию.

    ВідповістиВидалити
  4. Образец заявления найду и поставлю на блоге обязательно

    ВідповістиВидалити
  5. Создала альбомчик: https://picasaweb.google.com/lyamschikova/OjgMlJ?feat=directlink
    Открою тебе доступ - добавляй туда. Только уменьшай как для веба, свободноо пространства уже не густо ))))

    ВідповістиВидалити
  6. хорошая картинка на сайте автомойки: http://www.avtomoika.ks.ua/
    (разработчик сайтика - конторка, которую в ФБ активно лайкают вполне наши люди)

    ВідповістиВидалити