вівторок, 7 лютого 2012 р.

На допомогу тренерці/ру з ґендерної політики: Цитати з книги «Поради домогосподарці»

Певний час в Інтернеті я зустрічаю інформацію з книги «Поради домогосподарці», виданої у 60-х роках минулого століття  з наступним текстом:
«Вы должны помнить, что к приходу мужа со службы — нужно готовиться ежедневно. Подготовьте детей, умойте их, причешите и переоденьте в чистую, нарядную одежду. Они должны построиться и приветствовать отца, когда он войдет в двери. Для такого случая, сами наденьте чистый передник и постарайтесь себя украсить — например, повяжите в волосы бант. В разговоры с мужем не вступайте, помните, как сильно он устал, и на что ему приходится идти каждодневно на службе, ради вас — молча накормите его, и, лишь после того, как он прочитает газету, вы можете попытаться с ним заговорить». (Read more: http://klub-drug.ru/pozitiv/rukovodstvo-po-domovodstvu-60-x-godov.html#ixzz1lfqpqwvl)

Але я не поспішала використовувати цей матеріал в тренінгах, тому що книгу не бачила, в руках не тримала. А можливо це недостовірна інформація?
Днями згадала, що у моєї мами є дві книжки з цієї тематики, якраз видані наприкінці 60-х років минулого століття. Вирішила перевірити, чи є там подібна інформація?
Два загальні висновки. Перший - у цих виданнях немає розділів, присвячених взаєминам подружжя. Напевно тому, що видавалися вони в Радянському Союзі, а в цій країні чоловік та дружина мали б думати про побудову комунізму, а не про власні стосунки. Тому відсутні тексти, наведені за посиланням, вказаним вище. Другий висновок – видання просякнуті ґендерними стереотипами, які ми бачимо і в тексті і у зображеннях. Книги в цілому та конкретні поради адресовані виключно жінкам. Абсолютно відсутні звернення до батька, чоловіка. Відповідальність за життєзабезпечення сім’ї повністю покладено на дружину. І дуже наочно видно «потрійне навантаження» радянської жінки, яке зберігається і зараз у незалежній Україні.
Далі пропоную цікаві цитати з цих книг.

Книга 1
Нажаль назва та вихідні дані цього видання не збереглися (обкладинка давно пропала). Прогнозую, що це видання кінця 60-х років.


Розділ «Для молодої матері», підрозділ «Шкідливість аборту»: «Бути здоровою жінкою і матір’ю – це найбільше щастя; позбутися ж назавжди можливості стати матір’ю – це величезне горе, яке нерідко калічить усе життя жінки». (с.263)
Коментар: Пропагується культ материнства та піднесення традиційної ґендерної ролі «берегині».

«Першою найчастішою причиною безплідності є непрохідність труб, викликана застосуванням всіляких змазувань і впорскувань лікувальних засобів, до яких вдається цілком здорова, квітуча жінка, бажаючи до певного часу захистити себе від вагітності». (с.265)
Коментар: У книзі наголошується на шкідливості аборту, пов’язується безпліддя із самостійним застосуванням жінкою контрацептивних засобів. Але не надано інформації про можливості запобігання небажаної вагітності. Отже головний висновок, який має засвоїти читачка: жінки народжуйте дітей, навіть, якщо вагітність небажана.

Розділ «Поради батькам про виховання дітей»:«Нерідко батьки звільняють хлопчиків від участі в побутовій праці сім’ї, а потім питають: «Чому з хлопцями більше клопоту, ніж з дівчатами?»… Пояснюється це найчастіше неправильним вихованням хлопчиків. Дівчатка вже з раннього віку втягуються в трудове життя сім’ї. Батьки примушують їх прибирати постіль, мити посуд, замітати в кімнаті, готувати обід, а хлопчиків, як правило, звільняють від трудових обов’язків у сім’ї, вважаючи, що це жіноча справа. Внаслідок цього хлопці з презирством ставляться до хатньої роботи» (с.324-325)
Коментар: Немаленький список роботи для дівчаток. Забули написати про десять кущів троянд, які треба посадити та до ранку виростити (як це було в Попелюшці). Пишуть про неправильне виховання хлопців, але констатують факт наявності традиційного гендерного розподілу домашніх обов’язків, до виконання яких дівчаток залучають (за текстом «примушують»), а хлопців звільняють.  Формування у читачів думки, що хатня робота – це «жіноча справа». Даний текст супроводжується відповідним зображенням.



2. Книга «Домашня всезнайка. Поради працюючій жінці» – Ужгород: «Капати», 1971. – 223 с.



Розділ «Квартира і домашній затишок»: «Всі члени сім’ї повинні звикнути до того, щоб знімати в передпокої черевики і взувати хатні туфлі. Цей захід збереже господарці багато часу і сил під час прибирання квартири». (с.7)
Коментар: прибирання квартири це справа виключно «господарки», судячи з тексту.

Розділ «Дещо з правил поведінки»: «Ніколи не з’являйтесь серед людей нечепурою, бо цим засвідчите про своє небажання жити за усталеними нормами. Митися щоденно необхідно як для самого себе, так і для людей, що вас оточують. Отже охайність – це не тільки особиста справа окремої людини». (с.170)
Коментар: прописується, що є певний «усталений норматив», якому необхідно відповідати. Вихідна точка для будь-якої дискримінації.

«Не байдуже й те, з чого їсти! Ми аж ніяк не схвалюємо самообслуговування, поширене нині серед молоді, коли молода господиня, хизуючись тим, що вона теж  працює, подає на стіл не порізаними ковбасу, сир, шинку, просто в папері, і цілий буханець хліба. Ніж іще покладе на стіл, адже його можна витерти об газету, а тарілки пошкодує, бо їх треба мити. Після цього ще й приємного апетиту побажає. Що ж, і без побажання їстимеш, якщо голодний. Така жінка ще й дивується, чому апетит у чоловіка з кожним днем погіршується… і не тільки до їжі.» (с.174).
Коментар: а тут пряме засудження за невідповідне виконання обов’язків господині. Текст просякнутий сарказмом. Встановлюється причинно-наслідковий зв’язок між поганим обслуговуванням жінкою  та поганим апетитом чоловіка (читай настроєм). І те, що жінка так само працює, як чоловік, не є виправданням. У «гарної господині» усе має бути прибрано, вимито, наготоване та подане. І нікого з авторів не цікавить, коли і як це зробить господиня. Адже можна встати раніше і лягти пізніше.

Розділ «Одягайтесь модно, зі смаком!»:  «Вдома, навіть на кухні, жінка теж повинна бути елегантною. Чому б ні? Хіба кухня і квартира не робоче місце? Домашня сукня повинна бути зручною, не вузькою, щоб не сковувала рухів. Запинайте сукню фартухом: його легше випрати». (с.186)
Коментар: пряме підтвердження, що кухня і квартира для жінки таке ж робоче місце. От тільки зарплатню за це не платять, а розповідають байки про «високу місію берегині домашнього вогнища», «природне призначення» і «это ж по любви», «заради сім’ї», тощо.

Звичайно мої коментарі суб’єктивні. З ними можна погоджуватися або ні. Кожні тренерка чи тренер зможуть зробити свої висновки самостійно. Головне, що ці видання реальні, їх можна побачити, потримати в руках і почитати. На них можна посилатися. Зберігаються вони у такої ж тренерки – Ольги Жукової, м.Херсон

1 коментар:

  1. Доброго дня, вас наздогнала нагорода у вигляді звання "Диво-блогу". За умовами треба подякувати, передати цю нагороду іншим 7-ми блогам, розповісти про це у повідомленні блогу і поділитися 7-ма фактами про себе. Докладніше тут
    http://om222.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
    Всього найкращого

    ВідповістиВидалити