вівторок, 31 січня 2012 р.

Невидимі героїні


26 січня відбулося виїзне засідання обласної координаційної ради  спільного Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у Горностаївському районі. Програмою було передбачено відкриття інфекційного відділення районної лікарні, знайомство з роботою дитячих садків с. Киїри, с. Маринське, амбулаторією с. Ольгино. Після відвідування об’єктів відбулася координаційна рада у Горностаївській райдержадміністрації.
Захід викликав враження дуже різні, не можу їх навіть якось систематизувати. Просто спробую описати найяскравіші.
Перше. 26 січня це другий день шаленого морозу. Вітер такий сильний, що машину  з траси зносить. В Херсоні  -15, у Горностаївці -19 градусів. І в таку погоду в Горностаївку приїхало керівництво області, представники та представниці громад з інших районів і, вже звична декорація, – громадськість (я серед них).
Друге, що мене вразило, яка ж це подія для сільської громади – приїзд голови обласної державної адміністрації, голови обласної ради та інших керівників. Все підготовлено та вимито, всі шикуються та хвилюються, хор на морозі пісні співає. Один маленький епізод: жінка з дитячого садочка вискочила зустрічати керівництво в тонких панчохах та самих туфлях, а на вулиці ж мороз. Вона того холоду від хвилювання, мабуть, і не відчула.
Третє. В якийсь момент у мене виникла думка, все-таки нелегко бути губернатором. Грати роль веселого «свого парня» (щоб бути ближчим до народу), приймати третій чи четвертий  коровай, стояти на морозі в туфлях та без шапки і слухати пісні.
До речі, співав хор дуже гарно, душевно і з любов’ю до рідного села. Ще одне приємне враження. 
І на останок про ґендерний аспект. Це вже не новина що в державному управлінні кількісно переважають жінки (до 80 відсотків), але на керівних посадах в основному чоловіки. І в Горностаївці я ще раз побачила таке представництво. Практично усю невидиму організаційну роботу здійснювали жінки, але в президії були представленні самі чоловіки.
Ось вони невидимі, нажаль, героїні, які знову й знову готують захід, а потім стоять тихенько в стороні. 

(п. Оксана - представниця Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у Херсонській області, п.Олеся - представниця Горностаївської РДА)


( п.Марія, представниця Каїрського громадського формування «Щит»)


А в цей час чоловіки-керівники перевіряють готовність закладу, грають на публіку, приймають короваї, вітають з трибуни…

Немає коментарів:

Дописати коментар