четвер, 16 лютого 2012 р.

Хто патронує берегиню?


Конкурси красунь - це банально. Цим уже нікого не здивуєш, бізнес на красунях вже створено та поділено. Що ж робити креативним людям? Відповідь проста і дуже актуальна для України – створюємо конкурс берегинь.
Такий конкурс започаткував Всеукраїнський благодійний фонд «Обдаровані діти – майбутнє України». У 2012 році Проект буде втілюватися під патронатом Уповноваженого Президента України з прав дитини, за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, Київської міської державної адміністрації.
Алгоритм конкурсу нескладний – спочатку дівчата віком 15-17 років пишуть відповідь на запитання "Сучасна берегиня – яка вона?".  Авторки найкращих творчих робіт візьмуть участь в спеціальних тренінгах, під час яких дізнаються про секрети успіху, здоров’я та краси, зможуть підготуватися до дорослого життя, поспілкуватися із відомими успішними жінками України.
Усе ніби прекрасно, називається дійство «соціальний проект». АЛЕ…
1.Назва конкурсу «Я - Берегиня» - вже цим автори проекту стверджують патріархальну ідеологію, де жінка є тільки «берегинею, хранителькою домашнього вогнища», а чоловік тільки «здобувачем». Такі настанови потім проявляються у сексистських висловах відомих,  маловідомих та зовсім невідомих політиків та громадських діячів. Лише один приклад з соціальної мережі:
"Олег Зайченко Пиз*ец, приехали. Меня собирается защищать баба. Наташа! Не надо. Не рискуйте. Займитесь прямым женским делом - варите борщ и рожайте детей.
Більш детально про міф «берегиня» можна ознайомитись у статтях Оксани Кісь, наприклад  «Кого оберігає Берегиня, або або Матріархат як чоловічий винахід» (http://dt.ua/SOCIETY/kogo_oberigae_bereginya,_abo_matriarhat_yak_cholovichiy_vinahid-43179.html )
2. Не дуже зрозуміло, які знання та навички отримають дівчата. Бути успішними лідерками, які досягають успіху? Чи просто бути прикрасою для когось (наприклад, "принца на білому коні")? Ось цитата з оголошення 2010 року про конкурс «Я - Берегиня» - школа современных Принцесс»: «Хочешь научиться делать прическу кинозвезды и ходить так же изящно, как топ-модель?.. Курс интересных лекций, увлекательные мастер-классы профессионального макияжа и дефиле, захватывающие психологические тренинги, уроки имиджа и встречи со знаменитостями, которые поделятся секретами своего успеха – все это для того, чтобы помочь тебе превратиться из Золушки в современную и уверенную в себе Принцессу…" (http://ivona.bigmir.net/charity/17049-yabereginyashkola-sovremennyh-princess ) Оголошення 2012 року мало відрізняється від попереднього.
 Звичайно, проведення такого конкурсу привернуло увагу експертів та експерток з ґендерних питань. Марта Чумало, експертка з ГО «Жіночі перспективи» (м.Львів): «Не дивно, що Амвей підтримує подібний конкурс, адже ця фірма працює як багаторівневий маркетинг, яка продає побутову хімію та косметику і зацікавлена у рекламі та залученні нових «споживачів»...
Дивно, що Юрій Павленко, як теперішній уповноважений з прав дитини, а в недалекому минулому міністр у справах сім’ї та молоді патронує подібні ініціативи... Адже, саме він очолював міністерство, яке відповідало за координацію зусиль у напрямку ґендерної рівності... Конкурс, котрий ставить перед дівчатами 15-17 років запитання: «Сучасна берегиня – яка вона?» та відразу тут же дає відповідні «підказки»: «Підказки: у своїх відповідях ви можете вказати – якою повинна бути жінка, щоб вважатися берегинею; якими мають бути життєві цілі та цінності сучасної жінки; що для вас означає поняття «ідеальна жінка».
У державі, котра декларує ґендерну рівність, котра має Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків», котра на всіх тематичних міжнародних зустрічах обіцяє робити все для подолання ґендерних стереотипів etc., уповноважений ПРЕЗИДЕНТА з прав дитини підтримує заходи, котрі вкорінюють ґендерні стереотипи, упереджено спонукають дівчат приміряти на себе патріархатні цінності та конструюють їх ґендер відповідно до сексистських норм та патріархатних цінностей».
 3. Наостанок. Дуже вражає нещирість наших політиків та державних службовців вищого рангу чи байдужість до власної роботи (не знаю, як краще назвати). Адже можна припустити, що працівники Міністерства соціальної політики, яке нещодавно стало відповідальним за реалізацію ґендерної політики, ще не дуже обізнані з теорії ґендеру, тому підтримали цей конкурс. А от пан колишній міністр Ю.Павленко не один раз звітував про досягнення у реалізації ґендерної політики в Україні і під час засідань КМУ, у ВРУ, і під час конференцій різного рівня, перед міжнародними експертами та громадськістю. Отже він тоді був нещирий? Чи просто не заглиблювався у підготовлені спеціалістами звіти? Адже якщо припустити, що він щирий і добре розбирається у ґендерній політиці, як тоді Ю.Павленко став патронувати конкурс берегинь?

Немає коментарів:

Дописати коментар