понеділок, 15 жовтня 2012 р.

Літній відпочинок «батьків та дітей»



У серпні відпочивали з сім`єю на морі. Спостерігала декілька яскравих сцен на тему «Батьки та діти».
Перша ситуація:
Вечір, дитячий майданчик з машинками та батутом. Хлопчик жалібно просить батька: «Тато, я хочу на батут. Можна на батут». Відповідь батька: «Дєнєг нєт». У той же час у батька в руках пляшка пива.
Дивно? На пиво гроші є, а на батут не вистачає. Точно, як у радянському анекдоті, відповідь батька: «Тут грошей на горілку не вистачає, а ти морозиво просиш». Несправедливо.

Друга ситуація:
Цього року у Чорному морі в серпні було дуже багато медуз та водоростей. Діти не люблять купатися в морі з медузами. Іноді просто їх бояться. Але ж мами та тата привезли дітей оздоровлюватися. І цей процес має пройти на умовах  - загоряти, обов`язково купатися і їсти багато пляжної гидоти (за загальною назвою «пахлава мєдовая…»). Отже, нерідкими були істерики дітей, які не хотіли заходити у воду (де багато медуз) та істерики батьків, які мусили виконати програму з оздоровлення. Кричить матуся, звертаючись до доньки: «Іди у воду я сказала! Ми чого сюди приїхали!? Щоб ти на березі сиділа!» А поряд тато і мама по черзі затягували чотирирічного хлопчика у воду, а він голосно протестує. І так шість днів поспіль. Ось воно: благо проти волі дитини.
Третя ситуація.
Вразила найбільше, бо була реальна загроза життю дитини. Отже, одного дня дрімаю на пляжі і, раптом, чую суворий чоловічий голос: «Єва повертайся! Єва пливи назад». Дивлюся, іде до води чоловік. Заходить у воду, потім починає пливти. Підпливає (!) до дівчинки, яку віднесло у море на крузі і повернутися самостійно вона вже не могла. А Єві (увага!) – 3-4 роки, не більше. Після того, як батько витягнув дівчинку з води, він ще її сварив: «Єва, як ти могла запливти!!!» А мені дуже хотілося запитати у цього дядечка: «А як ви могли відпустити трирічну дитину без нагляду до води і допустили, що її віднесло на глибину в море?!» Батьківська безвідповідальність, інакше не можу назвати. Та сліпа впевненість, що «з нами таке не трапиться».

Отже, я за справедливість: якщо батьки купують собі пиво, то треба знаходити гроші дитині на ігри. А краще відпочивати без пива та горілки. Оздоровлення – це не обов`язково купання. Морські повітряні ванни не менш корисні. І, звичайно, купатися краще разом. Принаймні для дитини безпечніше.


Немає коментарів:

Дописати коментар