пʼятницю, 9 березня 2012 р.

Думка: українське 8 березня – фальшиве свято


Свято восьмого березня закінчилося – галочку поставили. Чоловіки квіти подарували, гарні слова сказали. Все, можна розслабитися і чекати наступного свята.
Кожного року повторюється одна і та ж картина. Десь із 5 березня усі радіо-, телеефіри наповнюються вітальними словами на адресу жінок. Активізуються чиновники різного рангу, які шлють листівки, розміщують вітання на сайтах і говорять «в телевізорі». Хтось вітає зі святом весни:
-«Жіноче свято розпочинає нову весну. Жінка, як і весна, несе в світ унікальну та високу місію початку всього сущого».
Хтось наголошує на «берегиньстві» та «функціональній призначенності» жінки:
-«Адже ви водночас дбайливі мами, ніжні і люблячі дружини, берегині домашнього вогнища…»
-«Ми по-доброму заздримо вашому вмінню допомагати всім, хто потребує уваги та опіки, віддавати ближнім тепло своїх сердець і душевну щедрість, зберігаючи попри всі житейські труднощі неповторну привабливість і вроду».
Інші – на здатності надихати та збурювати почуття (така собі, муза-натхненниця):
-«Недарма ці весняні дні дарують людству світлі почуття і думки, наповнюють ніжністю та чарівністю, душевним теплом і натхненням... Адже усе найдорожче, що є у нашому житті, – щастя, надія, кохання пов’язане з жінкою».
-«Без вас, дорогі жінки, не було б стільки світла, любові і тепла. Ви наповнюєте будні яскравими фарбами, спонукаєте до шляхетних вчинків і добрих справ».
Є, навіть, такі просунуті  чоловіки-політики, які згадують про права жінок та роль  їх у розбудові держави:
-«Це свято жінок, які стали творцями історії. Міжнародний жіночий день походить з багатовікової боротьби жінок за участь в житті суспільства нарівні з чоловіками».
-«Сьогодні ви посідаєте провідні місця в інститутах влади, бізнесі, громадській та творчій діяльності…»
Звичайно, на рівні особистісному, право кожного чоловіка вітати так, як він захоче. Один день чи 365 днів на рік. І, взагалі, вітати чи ні.
На рівні ж політичному трохи інша ситуація. Восьмого березня ми читаємо та бачимо вітання, що наведенні вище. А інші дні року наповнюються прикладами висловлювань політиків та чиновників, що різняться від офіційних привітань:
-Віктор Янукович (на адресу Ю.Тимошенко): «Якщо вона жінка – то має йти на кухню і там показувати свої примхи» (http://www.pravda.com.ua/news/2010/01/21/4651468/ ).
-Микола Азаров: «Не жіноча це справа – проводити реформи в Україні». (http://maidan.org.ua/static/news/2011/1300110784.html ).
-Володимир Литвин:  «Якщо суспільство не буде готове, якщо ми не позбудемося того, що в нас уже є традицією, і в принципі, воно вже входить в християнську ментальність, згідно з якою чоловік – це вища істота, оскільки жінка створена була із ребра Адама, відповідно вона вже стоїть одразу на нижчому щаблі, і цей принцип, очевидно, він дає про себе знати, і законами нічого не вирішити». (http://tsn.ua/politika/litvin-poyasniv-gegemoniyu-cholovikiv-u-politici-evolyuciynoyu-vischistyu.html )
-Анатолій Могильов (на адресу О.Кужель): «Крым спокойно проживет без вас! То вас крымская земля волнует, то охотугодья. Будете платить арендную плату, мы вам дадим землю в степном Крыму и выращивайте там коров». «Я понимаю, в вашем возрасте у женщин определенные есть проблемы с психоэмоциональным состоянием». (http://vidomosti-ua.com/popular/41120 )
-Юрій Сиротюк (на адресу Гайтани): "Євробачення - це національний конкурс. В Україні є достатньо виконавців, які могли б показати велич української культури. Представник іншої нації або континенту не може показати Україною. Уявіть, от ви дивитеся на Гайтану і думаєте: яке відношення вона має до Європи?"  (http://news.tochka.net/ua/109874-svoboda-vystupila-protiv-temnokozhey-ukrainki-na-evrovidenii/ )
-Вадим Колісніченко (на адресу О.Шевченко): "Проститутка. Слушай, баба, вали отсюда. Дрянь" (http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/4f563c12e1800/ )
Ці слова підтверджуються відповідними справами. Ось приклади лише за останні декілька місяців:
-          Законопроект № 9516 (внесений КМУ, п.С.Тігіпко), в якому пропонується обмежити право одиноких матерів отримувати допомогу на дитину, якщо сукупний дохід сім'ї перевищує суму відповідних прожиткових мінімумів та введення непрямих методів оцінки доходів громадян. (http://www.epravda.com.ua/publications/2011/12/5/308120/ )
-          Ухвалено першому читанні законопроект №8282 К.Лук’янової, Ю.Ковалевської "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України", відповідно до якого введено вікові обмеження для українок, які хочуть скористатися штучним заплідненням (вік не має перевищувати 49 років). (http://tsn.ua/politika/zhinkam-starshe-49-rokiv-zaboronyat-mati-ditey.html )
-          Законопроект №10112  К.Лук’янової та Я.Сухого щодо введення податку для громадян, які досягли тридцятирічного віку, але не мають дітей. Т.зв. податок на бездітність.  (http://news.tochka.net/110340-ukraintsev-nakazhut-rublem-za-otsutstvie-detey/ )
Вже вкотре вражає облудність і лицемірство наших чиновників та політиків, які 8 березня вітають жінок, а за декілька днів до цього відправляють на кухню та називають повією та «дрянью». І в цьому фальш цього свята. Підкреслюю, я не маю на увазі всіх чоловіків, а тільки окремих чоловіків-політиків. До речі, партійність та стать, у питанні ґендерної рівності та захисті прав жінок є вторинними. Їх неприйняття об’єднує і лівих і правих, владу та опозицію, окремих чоловіків-депутатів та деяких жінок-депутаток (судячи із наведених законодавчих ініціатив).
Я вдячна і Юлії Тимошенко, і Олександрі Кужель, і Олександрі Шевченко, і Наталії Королевській та ще багатьом іншим жінкам, які своїми діями, словами зривають маски з цих «справжніх чоловіків». Показують, що «справжні чоловіки» приймають дії жінки лише доти, доки вона «ПРАВИЛЬНО» виконує свою гендерну роль. А як тільки вона виходить за патріархальні рамки (наприклад, балотується у президенти, публічно суперечить керівнику-чоловікові, оголює своє тіло на знак протесту, бере на себе функцію захисниці, тощо), то маска поваги злітає і починається вказування де, кому місце. А потім ці «справжні герої» виправдовуються на кшталт: «я не те мав на увазі», «ви не правильно зрозуміли», «це ЗМІ все перекрутили».
Особисто я розумію так: я не буду голосувати за ті партії, члени яких дозволяють собі неповажні, дискримінаційні висловлювання на адресу жінок та ініціювання антиґендерних законів.

Немає коментарів:

Дописати коментар