четвер, 14 червня 2012 р.

Партії та кандидати про ґендер


З сьогоднішнього дня я розпочинаю особистий волонтерський передвиборчий проект, в межах якого буду моніторити передвиборчі програми партій та кандидатів на наявність у них ґендерного компоненту. Моніторинг складатиметься з чотирьох позицій:
1. Перевірятиму програми партії, кандидата на наявність у них ґендерного компоненту.
2. Буду відвідувати зустрічі з різними кандидатами і ставити їм питання щодо їх бачення реалізації ґендерної політики.
3. Відстежувати реальні дії кандидатів та партій  щодо ґендерної політики.
4. Писатиму свої коментарі, враження від зустрічей у блозі «Херсонські гендерні студії».

Отже номер один - Програма об'єднаної опозиції «Справедлива держава. Чесна влада. Гідне життя» (http://frontzmin.ua/mediafiles/pdf/ZA_prog.pdf ).
1. Позитив – у програмі в розділі «Турбота про людину» є тези про реалізацію ґендерної політики:
«Наша ґендерна політика поєднуватиме найкращі українські традиції і сучасні європейські підходи. Нашим першим кроком стане розширення можливостей для жінок брати участь у політичному житті та державному управлінні. Чим більше можливостей матимуть жінки для вироблення і реалізації політики – тим гуманнішим буде наше суспільство. Ми повинні поступово дійти до рівного представництва чоловіків і жінок в усіх сферах суспільного життя, що відповідатиме демографічній ситуації.
Пропозиції:
«внесемо зміни до чинного законодавства, спрямовані на розширення представництва жінок в
органах влади та органах місцевого самоврядування, стимулювання народжуваності, підвищення престижу материнства».
Написано гарно, але туманно. Незрозуміло, що таке у розумінні об'єднаної опозиції «найкращі українські традиції і сучасні європейські підходи». Як саме це поєднуватиметься? Планується збільшення представництва жінок в органах влади. Але чи буде в самому списку об'єднаної опозиції хоча б 30% жінок у прохідній частині? Тільки цей невеликий крок зміг би реально вплинути на збільшення кількості жінок у ВРУ. Також незрозуміло, як відбуватиметься стимулювання народжуваності. Якщо через заборону абортів, то така «ґендерна політика» нам непотрібна.
Висновок: у програму включено пропозиції щодо реалізації ґендерної політики. Однак вони фокусуються лише на двох аспектах:
а) представництво жінок у владі,
б) стимулювання народжуваності та підвищення престижу материнства.
Інші аспекти, наприклад, дискримінація на ринку праці, подолання насильства в сім'ї, ґендер в освіті,  відсутні.
2. Заходи: 18 червня візьму участь в круглому столі з паном Соболєвим. Що з цього вийде напишу після заходу.
3. Дії: 12 березня 2012 р. Депутат-бютівець  Андрій Шкіль зареєстрував проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони штучного переривання вагітності (абортів) за №10170.

Навіщо я це роблю? Питання гендерної рівності, ставлення до ЛГБТ-спільнот стало, певним чином, лакмусовим папірцем, який допомагає побачити, а як насправді партії, публічні люди, політики ставляться до прав людини. Формально говорять гарні слова, чи відчувають їх. Пишуть загальні фрази, чи пропонують плани дій, щоб створити рівні можливості для громадян України. 
Крім того, ця робота допоможе мені самій визначитись, за кого голосувати на найближчих виборах. Можливо, не тільки мені.

1 коментар:

  1. Валерій ГРЕЦЬ14 червня 2012 р. о 12:28

    Олю!
    Гарну спаву намітили собі, наснаги Вам!В деяких питаннях можете розраховувати і на мене! щасти!

    ВідповістиВидалити